37. Nyrkkeilyn kansainvälinen GeeBee-turnaus 9. - 11.3.2018  Helsingin Urheilutalossa 


 

GeeBee on somessa

@GeeBeeturnaus

@geebeetournament

@GeeBeeBoxing

 

 

 

 

Mukana 13 maata, joista Slovakia on ensikertalainen

13.-15.3. Helsingin Urheilutalossa järjestettävään kansainväliseen 34. GeeBee-turnaukseen on ilmoittautunut 13 maata. 14. maa on Yhdysvallat, josta kehään nousee tuomari.

 Mukana ovat Bulgaria, Englanti, Espanja, Hollanti, Irlanti, Kazakhstan, Latvia, Ruotsi, Slovakia, Ukraina, Venäjä, Viro ja Suomi. Viidellä nyrkkeilijällä turnaukseen osallistuva Slovakia on turnauksen ensikertalainen.

Viidellä nyrkkeilijällä Suomeen tuleva Slovakia on turnauksen ensikertalainen. Maa on GeeBee-turnaushistorian 45. maa. Muutamaa vuotta lukuunottamatta turnaukseen on vuosittain osallistunut vähintään yksi uusi maa.

Miesten amatöörinyrkkeily koki viime vuonna järisyttävän ison muutoksen, kun arvosteluperusteiden uudistamisen ohella päänsuojat heitettiin kehänurkkaan. Paita päällä nyrkkeilevät ottivat aimo askeleen kohti ammattinyrkkeilyä.

- Nyrkkeily on muuttunut paljon, monipuolistunut. Amatöörinyrkkeily on edennyt parempaan suuntaan, sanoo kansainvälisiä turnauksia ja arvokilpailuja jatkuvasti kiertävä tuomari Allan Roos.

Viime kevään GeeBee-turnaus tarjosi suomalaisille hyvän mahdollisuuden ottaa tuntumaa otteluihin, joissa ei enää käytetä päänsuojia, pisteitä on mahdollisuus saada muustakin kuin iskuista ja kehätuomarin ei välttämättä tarvitse komentaa ”break”, vaan hän voi huomauttaa myös sanallisesti.

Seuraavassa, jo 34. GeeBee-turnauksessa 13.–15. maaliskuuta Helsingin urheilutalossa nyrkkeilijät ovat huomattavasti kokeneempia ”uudenlaisesta” amatöörinyrkkeilystä. Turnauksen järjestelytoimikuntaan kuuluva, Suomen ehdoton ykköstuomari ja kansainvälisesti arvostetuin Roos toivookin ihmisten löytävän tiensä Helsingin urheilutalon katsomoon.

- Nyrkkeilijät ja valmentajat ovat oppineet huomioimaan valmennuksessa uudet arvosteluperusteet ja päänsuojuksen poistumisen, joten yleisöllä on loistava mahdollisuus nähdä nyrkkeilyn uusi ilme. Kyse on lisäksi jälleen kansainvälisestä huipputurnauksesta, Roos sanoo.

Ensimmäisen kerran uudet arvosteluperusteet olivat käytössä ja päänsuojat olivat pois viime vuoden lokakuussa MM-kilpailuissa. Tämän jälkeen Roos on ollut kolmessa muussa isossa turnauksessa amatööripuolella ja hän on arvostellut noin 150 ottelua ja ollut kehässä noin 25 kertaa.

Monipuolisuus on lisääntynyt

Roosille on syntynyt vankka näkemys uudistuksesta ja samaa mieltä ovat muutkin kansainvälisissä kehissä olevat tuomarit.

- Amatöörinyrkkeily on muuttunut paljon ja se on edennyt parempaan suuntaan. Monipuolisuus on lisääntynyt arvosteluperusteiden laajentuessa, koska nyt huomioidaan paljon enemmän kuin pelkät iskut. Iskujen on lisäksi oltava laadukkaita.

- Ottelujen vauhti on kasvanut, koska nyt nyrkkeilijät pyrkivät heti viemään ottelua. Päänsuojan poistuminen on tehnyt sen, ettei turhia iskuja enää ole, koska nyrkkeilijä ei voi ottaa vastaan iskuja samalla tavalla kuin päänsuojan kanssa, Roos sanoo.

Silmäkulmavammojen pelättiin lisääntyvän, mutta näin ole käynyt. Roosin mukaan nyrkkeilijät ja valmentajat ovat omaksuneet uuden tavan eli muun muassa sen, ettei enää voi ryntäillä eikä tehdä turhia lyöntejä, jolloin puolustus saattaa aueta.

Vuoden 2016 olympialaisten osalta ei ole vielä tehty päätöstä päänsuojan käyttämisestä tai käyttämättömyydestä. Roos ei ota kantaa asiaan muuten kuin muistuttamalla, etteivät tilastotkaan kerro silmäkulmavammojen lisääntyneen.

Roos kuuluu siihen ydinryhmään, josta olympiatuomarit valitaan. Yksi edellytys valinnalle on, että kutsu vuoden päästä järjestettäviin miesten MM-kilpailuihin tulee. Lisäksi siellä on tietysti onnistuttava.

Teksti: Ismo Alhoniemi

 

Katselukerrat (6999)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

1. helmikuuta 2015/Uncategorized

Please login or register to post comments.