37. Nyrkkeilyn kansainvälinen GeeBee-turnaus 9. - 11.3.2018  Helsingin Urheilutalossa 


 

GeeBee on somessa

@GeeBeeturnaus

@geebeetournament

@GeeBeeBoxing

 

 

 

 

Afganistanista Suomen nyrkkeilyn huipulle

Helsingin Kotkien Amin Nuria voi sanoa myöhäissyntyiseksi nyrkkeilijäksi.

– Rupesin nyrkkeilemään vasta 18-vuotiaana, joten minulla ei ole yhtään ottelua juniori-ikäisenä, hän paljastaa.

Tero Koskennevan valmennettava on silti jo ehtinyt lyödä itsensä suomalaisten nyrkkeilyihmisten sydämiin. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Amin Nuri, 25, iski vuonna 2013. Mestaruuden uusiminen ei viime vuonna onnistunut, mutta jälleen tämän vuoden SM-kisassa hän otti sarjan 64 kiloa valtikan takaisin. Hän iski voiton värikkäässä, yleisöön menevässä finaalissa tuomariäänin 3-0 kovasta kilpakumppanistaan, Tampereen Voimailuseuraa edustavasta Lev Kolyasinista.

– Kyllä oli tosi makea voitto. Lev oli voittanut kaksi edellistä kohtaamistamme. Sain nyt revanssin ja sillä aukesi paikka Suomen joukkueeseen GeeBee-turnaukseen, iloitsee Amin.

Perjantaina (13.3.) Helsingin Urheilutalossa käynnistyvässä GeeBee-turnauksessa Amin pääsee iskemään kotiyleisönsä edessä, hänen sarjaansa tähdittää EU-hopeamitalisti ja Bulgarian mestari Airin Ismetov. Suomen joukkueen valtteina ovat muun muassa 56 kilon sarjassa voittoa metsästävä Matti Koota, 69 kiloisissa Antti Hietala ja SM-kisoissa vakuuttavan paluun 81-kiloisissa tehnyt Ville Hukkanen. Naisissa Suomen mainetta puolustavat muun muassa Marjut Lausti (54 kilon sarja) ja Mira Potkonen (60 kg).

SM-finaali jätti hampaankoloon

SM-kisoista Aminille jäi hieman hampaankoloon. Hän soimasi itseään finaaliottelun jälkeen, kun nyrkkeily meni toisessa erässä turhaksi ryskämiseksi.

– Kummallakin oli otteluun kova lataus. Sen takia ottelu meni toisessa erässä vähän tappeluksi. Mutta matsi oli kaiken kaikkiaan reilu, muistelee Amin.

– Se minua nyrkkeilyssä viehättääkin, että kehässä lyödään vastustajaa, mutta matsin jälkeen ollaan parhaita kavereita, hän lisää.

Omia nyrkkeilyllisiä heikkouksia miettiessään hän nostaa esiin malttamattomuuden.

– Samalla kun mielii aina parempiin suorituksiin ja kehittymiseen, niin kyllä hyvän nyrkkeilijän ominaisuuksiin kuuluu kehässä maltti. Vaikka kaveri lähtisi ryskämään, niin kyllä itsellä pitäisi pää pysyä kylmänä ja iskeä sitten kaverin heikkouksiin, Amin pohtii.

Suomeen vuonna 1998

Amin Nuri kuuluu siihen maahanmuuttajasukupolveen, joka viime vuosina on tullut laajalla rintamalla mukaan suomalaiseen nyrkkeilyyn. Vastaava ilmiöhän on nähty muun muassa jalkapallossa. Eri maanosista Suomeen kotoutuneet nuorukaiset ovat rikastuttaneet maamme urheiluelämää aivan huipputasolle saakka.

Aminin perhe muutti Suomeen rauhattomasta Afganistanista vuonna 1998. Tuolloin hän oli 8-vuotias.

 – Sopeutuminen tietysti vei aikansa, tulinhan aivan erilaisesta kulttuurista. Kaikki kiitos kuuluu kuitenkin perheelleni ja lähipiirille joka on kannustanut minua ja olen se mikä olen, sanoo Nordeassa työskentelevä yo-merkonomi.

Kannustaminen näkyi myös SM-kisoissa. Finaaliottelun jälkeen onnittelijoita riitti, eikä halailijoista ja kaulaankapsahtajista meinannut tulla loppua.

– Kyllähän Suomen mestaruus antaa intoa jatkaa harjoittelua, hän toteaa.

Amin sanoo kaiken vapaa-ajan menevän treeneissä. Tarkkoja tavoitteita hän ei kuitenkaan ryhdy yksilöimään.

– Tavoite on kuitenkin päästä nyrkkeilyuralla niin pitkälle kuin rahkeet riittävät, hän vastaa arvoituksellisesti.

GeeBee-turnauksen päivitetty osanotttajalistaa löytyy kohdasta ottelulistat ja tulokset.

Turnauksen aikataulu: perjantai 13.3 klo 13 ja 18, lauantai 14.3. klo 13 ja 18, sunnuntai 15.3. finaalit klo 13. 

Teksti: Seppo Lösönen

Kuva: Juhamatti Nieminen

Katselukerrat (7802)/Kommentit (0)

Tunnisteet:

10. maaliskuuta 2015/Uncategorized

Please login or register to post comments.